2010. március 30., kedd

Miért éppen reneszánsz

Hogy mit is jelent nekünk e korszak.? Először Vasari használta a "restaurácioné", a "rinascita" azaz a helyreállítás szép kifejezését. A reneszánsz ugyanis nem csak az antik művészet újjászületéséről, az ókori mesterek remekműveinek másolásáról szól, hanem inkább  a művészet újjászületéséről. Ezért készült ez a blog is, hogy megmutassam miért szeretem ezt a korszakot, mert a művészettörténet egyik legszebb korszakának bölcsőjétől tárja elénk az elmúlt utolsó fél ezredév művészetének fejlődését. Ez nem egy művészettörténeti írás. Azt már sokan megtették előttem, hozzáértők. A célom csupán az volt, hogy egybegyűjtsem a reneszánszról olvasott, látott ismereteimet magam számára, de többségében, fájdalom, hogy mit nem láttam.  Az igazi cél mégis az volt, hogy a fellelhető források alapján, a  műveket mutassam be, a korszakokat, és szerény képeséggel tárlatot nyissak, alkotó és munkásságáról. Saját fotóim nincsenek, viszont kárpótól sokunkat a "Miért éppen Firenze" blog igen tartalmas, és részletes - útikönyvet pótló - készítőjének szenzációs hangulatú kora-reggeli, hajnali és sok egyéb izgalmas képe. Nekem tetszett, jó volt újralátni Firenzét,   újra kell nézni!
Vayer Lajos műtörténész azt írta: "Ha hiteles ismereteket kívánunk szerezni Itália reneszánsz művészetéről, akkor el kell szakadnunk a Vasaritól örökölt Firenze-centrikus szemlélettől, a giottói harangtorony tövében született "campanilismo"-tól, és érdeklődésünket ki kell terjesztenünk egész Itália művészetnek megismerésére."
Hogy egyértelműen lássuk a reneszánsz korszakot, klasszikus meghatározásában három század öleli fel a XIV. század elejétől a XVI. század végéig, Giottótól Michelangelóig. A trecento (XIV.sz.), quattrocento (XV.sz.), cinquecento (XVI.sz.) Ezt megelőzőleg az 1200-as évek végétől az 1300-as évek elejéig a "protoreneszánsz" az 1500-as évek közepének és végének meghatározásának "manierizmus" elnevezést használják. (késő gótika, korai barokk)

Ajánlott irodalom és források:
Benvenuto Cellini mester élete és munkássága*amiképpen ő maga megírta Firenzében-1968
Charles de Tolnai: Michelengelo Mű és világkép-1975
Erdődy János: Rekviem Firenzéért-1968
Irwing Stones: Michelangelo-1973
Jacob Burckhardt: (Elek Arthur fordításában) Reneszánsz Itáliában
Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom-1966
Láng György: Primavera-1969 Botticelli
Nagy András: Savonarola-1980
Passuth László: Örök Hispania-1969
Passuth László: Lagunák-1941;1981
Renate Krüger: Az Avignoni tánc-1973 Holbein életregénye
Richard Friedenthal: Leonardo-1975
Robert Payne: Caravaggio élete-1976
Szentkuthy Miklós: Saturnus fia-1966 Dürer életregénye
Vayer Lajos: Az itáliai reneszánsz művészete-1982
Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete, több fordításban ismeretes
Digitalmedia Kiadó
Web Gallery of Art
Wikipédia
TerminArtors
fountain
Miért éppen Firenze blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése