2010. május 6., csütörtök

Sangallo család

Sangallo,  az olasz reneszánsz művészetében kiváló szerepet játszó építészcsalád neve. Giuliano da Sangallo (1445-1516) a quattrocento kiváló mestere. Vezető építésze volt a firenzei dómnak, (Cattedrale di Santa Maria del Fiore, avagy a Liliomos Mária) sőt későbbi éveiben a Szent Péternek is. Főbb művei; a finom térhatású Madonna delle Carceri Pratóban, centrális alaprajzú kupolás kis templom, a firenzei Sangallo Spirito korinthusi pillér-architektúrájú nyolcszögű sekrestyéje, kazettás dongaboltozatos előtérrel s a Sangallo Maria Maddalena de Pazzi zárdaudvara ugyancsak Firenzében. Két nagy profán műve a Mediciek palotaszerű villája Poggio a Cajanóban, finom ión oszlopos előcsarnokkal s a rusztikás homlokzatú, nemes és előkelő Palazzo Gondi Firenzében, különösen hangulatos kompozit-oszlopos udvarral: sokan a Palazzo Strozzit is neki tulajdonítják. Későbbi éveiben Rómába kerül s ott, mint  a Szent Péter-bazilika építésze, az érett reneszánsz mesterévé lesz.




 Medici villa, Poggio a Caiano



Fivére, az idősebb Antonio da Sangallo (1445-1534), az érett reneszánsz formáiban dolgozik. Egyházi fő műve a belül nemes római dóm architektúrájú montepulcianói Sangallo Biagio, amelynek különösen tornya klasszikus római szellemben épült, a római kánon szerint felfelé könnyebbedő oszloprendekkel. Ugyancsak Montepulcianóban egy árkádos architektúrájú, nemes homlokzatú palotát épített s az ő műve az arezzói Sangallo Maria Annunziata. Világi fő műve az erőteljes homlokzatú monte sansavinói városháza.


 Az ifjabb Antonio da Sangallo (1483-1546), a barokk előfutára, főleg Rómában dolgozott. Nevezetesebb művei a Madonna di Loreto, az érdekes, hajlított homlokzatú Banco di San Spirito s a Palazzo della Linotta. Pompás famodellt készített a Szt. Péterhez s ő építette a nagyszerű Palazzo Farnesét, amelynél rusztika csak a sarkokon s a kapu bekeretezésénél jelenik meg, egyébként homlokzata teljesen sima és architektúrája az egyes emeletsorokat elválasztó párkányokra s az erőteljes, oszlopos-ormos ablakkeretekre szorítkozik. Hatalmas főpárkánya Michelangelótól ered. Pompás hatású a kazettás dongájú háromhajós vesztibül s különösen nemes az udvari homlokzat, római dór és ión architektúráival, amelyet Michelangelo egy korinthusi rendszerű második emelettel toldott meg.

Palazzo Farneze, Róma

************
Francesco da Sangallo, Giuliano fia (1494-1576). elsősorban szobrász volt: tőle ered a firenzei Or San Michele kissé modoros Szt. Anna csoportja. Az építészet terén is működött s ifjúkorában, alkalmasint Rafael tervei szerint, ő építette a firenzei Palazzo Pandolfinit. Barát.

 Palazzo Pandolfini

Giovanni de Castro síremléke (részlet)
Santa Maria del Popolo, Róma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése