2010. április 21., szerda

Fra Filippo (1406-1469)

Lippo Lippi (szerzetesi nevén: Fra Filippo) 1406-ban, valószínűleg Firenzében született, és 1469-ben Spoletóban halt meg. Vasari hiteles képet rajzol az életpályáról, nagyrészt hitelesen közli az életmű adatait is, sőt még kronológiája is a biográfiák időrendjei között a pontosabbak közé tartozik. Szerzőnknek a művészek egyénisége iránti érdeklődésére jellemző, hogy minden bírálgató felhang mellett is kedvvel bocsátkozik bele a szerzetesfestő eléggé szabados életének részletes és többé-kevésbé valósághű elbeszélésébe. Egyébként Filippo elsősorban nagy pártfogójának Cosimo Medicinek köszönhette, hogy viselt dolgai matt különösebb bántódása sosem esett. Vasari tévedése, hogy a mester tizenhét éves korában elhagyta a szerzetességet. Filippo Lippi fő művei: Trivulzio-Madonna (oltárkép, Madonna dell' Umiltà, angyalokkal és szentekkel, 1432—1433, Milano, Castello Sforzesco); Madonna táblakép, 1437, (Tarquinia, Museo Nazionale); Barbadori-Madonna (oltárkép, angyalokkal és szentekkel, a pedellán jelenetek Mária életéből és a szentek történeteiből, a firenzei Santo' Spirito számára készült, 1437, Paris, Louvre; a predella: Firenze, Uffizi) ; Mária koronázása (oltárkép, a firenzei Sant'Ambrogio számára készült, 1441-1447, Firenze, Uffizi); Angyali üdvözlet oltárkép, a firenzei Monastero delle Murate számára készült, 1450 körül, München, Alte Pinakothek); Madonna, jelenetekkel Szent Anna történeteiből (tondó, 1452, Firenze, Pitti);. Keresztelő Szent János és Szent István értanú történetei, evangélisták, szentek (freskóciklus,Prato, Duomo szentélye, 1452-1466). Művei>>>


Szűz Mária megkoronázása, Tempera, fa, 200 x 287 cm Galériában degli Uffizi, Firenze
Szűz Mária koronázása , 1441-45, fa, 167 x 69, 172 x 93, 167 x 82 cm, Pinacoteca, Vatikán.

A gyermek Jézus imádása az erdőben (a kis Keresztelő Szent Jánossal és Szent Bernáttal, oltárkép, a firenzei Medici — később Riccardi-palota kápolnája számára készült, 1459, Berlim Dahlem, Gemäldegalerie); Angyali üdvözlet (lunetta- táblakép, 1450-es évek, London, National Gallery); Madonna angyalokkal (táblakép, készült a Villa del Poggia Imperiale számára, 1465 körül, Firenze, Uffizi); Mária élete (freskóciklus, Fra Diamante közreműködésével, 1467/69, Spoleto, Duomo szentélye). Vasari biográfiájánban jelentős mozzanatként tűnik fel a freskóciklusok jeleneteiben ábrázolt bibliai vagy legendabéli személyiségek, képébe beöltöztetett egykorú személyiségek inkognitó-portréira való utalás. Ez a szokás egyre gyakoribbá vált a quattrocento festészetében oltárképek tábláin is. De sem az itt említett esetben, sem másutt nem lehet Vasarinak vagy más szerzőknek hitelt adni, csupán akkor, ha a mű progromja valóban indokolttá tette elsősorban a mecénáson vagy más, a szóban forgó művel közvetlen vonatkozásban álló személyiségek ilyetén szerepeltetését.

Filippo Lippi festészetét hazai közgyűjteményeinkben követőinek müvei: a Szépművészeti Múzeum két táblaképe — egy Madonna és egy Madonna szentekkel, ez utóbbi valószínűleg Fra Diamante műve - képviseli.

(Bibliográfia és forrás: ML címszava (Németh Lajos) ; Boskovits Miklós: Toszkán kora reneszánsz táblaképek (Corvina-sorozat, Bp. 1968) ; Tátrai Vilmos: Filippo Lippi. Bp. 1977, MKK.)
Vasari: La vita

Még több>>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése