2010. április 9., péntek

Nicola Pisano (1220 körül-1284)


Nicola Pisano  más néven Niccolò Pisano, Nicola de Puglia és Nicola Pisanus olasz szobrász és építész a romantikából a klasszikus görög stílus örökségén át a modern szobrászat megalapítója. Apuliában, Olaszország délkeleti részén született, születési ideje, eredete bizonytalan.
Az apuliai származású mester első ismert munkája a toszkanai Pisa dómjának battisterójában, a romantikából a gótikába ívelő keresztelőkápolna szószéke. (1260.) 
A szószék korlát hat domborművű tábláján Jézus életének jelenetei láthatók, az oroszlánok hátán emelkedő oszlopok fejezetein az erények alakjainak a szobrocskái állnak. 






szószék részlet, Pisa

Giovanni Pisano: Keresztelőkápolna, Pisa (1277-1284)


Nicola Pisano:szószék, Siena

 Jézus születése, Márvány, 84 x 102 cm
Sant'Andrea, Pistoia (1301)
Feltehetően Pisa-i szószék sikerének köszönhetően kapott megbízást 1265-ben, a Siena-i Dóm szószékének elkészítésére carrarai márványból. Ez a második szószék 1265-1268 között készül el, sokkal ambiciózusabb, mint a Pisa-i elődje. A Siena-i Székesegyház  szószékének faragása mélyebb, a kontrasztok, a fény és árnyék élesebb, a domborművek  sűrűbbek és mozgalmasak. Nicola addigra már nagy műhelyt alapít asszisztenseivel, beleértve Giovanni fiát, és  Arnolfo di Cambiot. Az utolsó nagy munkája fiával közösen a Nagy szökőkút  (1278) volt, mely  Perugia nyilvános térén ma is látható. 
Giovanni Pisano, már tisztán a gótikus iskola realistája, kit kétségkívül a rajnai és francia minták befolyásoltak. hogy Olaszország római múltjának tanítására fogékonnyá váljék , elöbb egy gótikus korszakot kellett átélnie, melynek az első reneszánsz, melyet Giotto és Duccio jelölnek.

Nicola Pisano Lucca Katedrális, levétel a keresztről (kapudísz részlet) c.1260
Irodalom és forrás: Ybl Ervin: A gótikus szobrászat Olaszországban, Bp. 1923; és ML címszavai -Ybl Ervin


Még több>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése