2010. április 4., vasárnap

Michelozzo (1396- 1472)



Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi olasz építész és szobrász, Firenzében született 1391-ben.  Ghiberti műhelyében tanult szobrászatot, majd 1424 és 1433 között Donatello alkotótársa volt. Egész életében készített szobrokat, de élete fő művét építészként hozta létre. 1446-ban nevezték ki Brunelleschi utódaként a firenzei dóm főépítészévé. 1430 és 1455 között alig akadt a városban olyan nagyobb építkezés, amelyben legalább munkatársként ne vett volna részt. Az általa jegyzett firenzei épületek közül a Palazzo Vecchio, amely a firenzei paloták típusalkotó emléke, a San Marco könyvtára és a Santa Annunziata-templom a legjelentősebb. Sokoldalú és kiváló formakészségű mester, aki az antik építészet elemeit tisztán és következetesen használta fel. Ő építi  Firenzében a hatalmas Riccardi- (akkor Medici-) palota , a XVII. században a kétszeresére bővítették - ekkor lett belőle Palazzo Medici-Ricardi.  


Giovanni fia Cosimo, aki később az "Il Vecchio" ("az Öreg") gúnynevet kapta hatalmas összegekkel támogatta a San Marco kolostor újjáépítését, melynek belső terét Fra Angelico díszítette. Cosimo 1444-ben bízta meg Michelozzo-t, hogy grandiózus uralkodói lakhelyet építsen számára. A családi palota egyik viszonylag kis termét házi kápolnának rendezték be. A gazdagon díszített kazettás mennyezet mellett a kápolna Benozzo Gozzoli által 1460 körül készített híres freskói láthatók, amelyen a Királyok vonulását ábrázolja, úgy, hogy a bibliai történet szereplőivé a Medici-család tagjait teszi. A Palazzo Medici felépítésével megalkotta a klasszikus reneszánsz palota prototípusát. Firenzében a Palazzo Medici felépítését követő szűk három évtizedben harminc palazzo épült, melyek minden részletkülönbségük ellenére lényeges vonásaikban megegyeztek.
Palazzo Vecchio Firenze

Palazzo Medici
A Szent Márk kolostor reneszánsz jegyeivel méltón illeszkedik be a Medici városrészbe. 1437-ben Michelozzo változtatta a régi kolostort ilyen pompássá, és ettől kezdve a firenzei kultúra egyik legfontosabb központja lett. Ma Fra Angeliconak szentelt múzeum található benne.


 Capella Portnari Miláno






A Sant’Eustorgio (Piazza Sant’Eustorgio) egy milánói bazilika. A Capella Portinari a templom legértékesebb kápolnája. Pigello Portinari, firenzei polgár építtette 1462-ben, hogy abban őrizzék Szent Péter vértanú hamvait. A téglalap alaprajzú, gazdagon díszített kápolna alkotója Michelozzo Michelozzi. A kápolnát díszítő freskók Vincenzo Foppa alkotásai.
Donatello és Michelozzo remeke a prátói Dóm külső szószékét tartó bronz öszlopfő.


Prátói Dóm külső szószéke

Önálló  művei: Keresztelő Szent János ezüstszobra (1452) a firenzei székesegyház muzeumában, a montepulcianói S. Agostio-templom kapuja fölött levő alakok, a milanói S. Eustorgio-templom Postinari kápolnájának díszítése stb. Szobrászati műveiben Donatello hatásán kivül főleg Luca della Robbia befolyása és az ókori szobrászati emlékek tanulmányozása nyilatkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése